2nd day 29/3/2022
Οι μαθητές αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Σίγρι. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής Μυτιλήνη – Σίγρι, είχαν την ευκαιρία να κάνουν - με ξεναγούς τα στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Μ. Αντωνάκη και κ. Α. Λαμπρακόπουλο - ένα ‘’ταξίδι 300 εκατομμύριων ετών’’, να γνωρίσουν τα γεωλογικά φαινόμενα που συνέβαλαν στην εξέλιξη της.
περιοχής του Αιγαίου και τη διαμόρφωση του σύγχρονου τοπίου του Κόλπου της Γέρας με τους ελαιώνες, τα μεταμορφωμένα πετρώματα, τα ενεργά γεωλογικά ρήγματα, τη θερμή πηγή Θέρμα και τα πετρώματα του ωκεανού της Τηθύος. Η περιήγηση συνεχίστηκε στα ηφαιστειακά κέντρα και τις εντυπωσιακές ηφαιστειακές δομές της δυτικής Λέσβου, τον ηφαιστειακό κρατήρα Βατούσας, το φαράγγι του ποταμού Βούλγαρη, αλλά και τον ηφαιστειακό δόμο του Όρδυμνου πάνω στον οποίο βρίσκεται σήμερα η Μονή Υψηλού.
Στην Άντισσα επισκέφτηκαν την Hydrousa, μια πιλοτική μονάδα επεξεργασίας
οικιακών λυμάτων, όπου η επεξεργασία των υγρών αποβλήτων πραγματοποιείται σε
τεχνητούς υγρότοπους, ενώ μετά από απολύμανση τα εξερχόμενα απόβλητα
χρησιμοποιούνται για άρδευση παρακείμενου αγροτεμαχίου, στο οποίο έχουν
φυτευτεί διάφορα είδη φυτών. Εκεί, μεταξύ άλλων, ενημερώθηκαν για την
πειραματική προσπάθεια παραγωγής μεθανίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί
για την περαιτέρω παραγωγή ενέργειας.
Στη διαδρομή σταμάτησαν στο Αιολικό πάρκο
και στο κιόσκι από όπου παρατήρησαν ένα μεγάλο απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του. Το εντυπωσιακό δέντρο εντοπίσθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούνται κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Πρόκειται για σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του.
και τέλος επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου γνώρισαν τις πρότυπες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και ειδικότερα ενημερώθηκαν για την εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος ηλιακής ενέργειας με φωτοβολταϊκά και τα οφέλη της για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, επισκέφτηκαν το χώρο εγκατάστασης στην οροφή του Μουσείου καθώς και το χώρο συλλογής της ενέργειας από ειδικές μπαταρίες.
Έπειτα οι μαθητές περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά απολιθωμένα ευρήματα των μόνιμων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου. Ακολούθως περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους απολιθωμένους κορμούς στο φυσικό τους χώρο και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων. Η ενημέρωση έγινε από τον κ. Η. Βαλιάκο, Προϊστάμενο του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου .
Στην επιστροφή σταμάτησαν για φαγητό και ξεκούραση στην Ερεσό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου