Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

MOBILITY IN MYTILENE- 3rd day

 3rd day- 30/3/2022

Το πρωί της Τετάρτης,  οι μαθητές με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν την πρότυπη μονάδα ελαιοτριβείου της οικογένειας Τζωρτζή, όπου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο του ελαιοτριβείου, καθώς και να πληροφορηθούν για τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου και την παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και την περαιτέρω αξιοποίηση των παραπροϊόντων (κουκούτσι ελιάς) ως βιομάζα για την παραγωγή ενέργειας (θερμότητα).




















Επόμενος προορισμός τους ήταν το χωριό της Αγίας Παρασκευής, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου το οποίο παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα.

Οι μαθητές υλοποιώντας διάφορες δράσεις, ενημερώθηκαν για τα βασικά στάδια της ελαιοπαραγωγής: σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό. 
Επίσης για την :
  • Καλλιέργεια και φροντίδα της ελιάς
  • Παραγωγή υποπροϊόντων (πυρηνόξυλο, πυρηνέλαιο, σαπούνι)
  • Εμπορία και διακίνηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • Επαγγέλματα και δραστηριότητες που σχετίζονται με την ελαιοπαραγωγή






















   Το μεσημέρι σταμάτησαν για φαγητό στην Σκάλα Καλλονής     όπου είχαν συνάντηση με εκπρόσωπο του Δήμου Δυτικής     Λέσβου, ο οποίος αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Δήμου   σχετικά τους τρόπους που ο Δήμος μελετά την αξιοποίηση των   θερμών πηγών και την Γεωθερμία στο νησί.

  Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέφτηκαν το γραφικό χωριό   του Μολύβου και στην επιστροφή έκαναν στάση στο ιερό   προσκύνημα του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο.